Deduction with Compound Proposition

I have 5 Exercise and Each Exercise has 10 questions as you can see the example

Exercise A. Identify Types of Reasoning

In this exercise you are given a list of reasoning samples and asked to determine what type of reasoning each sample is.Please indicate your answer in the space to the right of the word “Answer”.

Example 1: Information about DNA, RNA, and the proteins found in different species can be compared to establish taxonomic relationships.Therefore, information about DNA, RNA, and the proteins are found in different species.

Answer: Reasoning from a conjunctive proposition

Example 2: We will see the movie if we get tickets.We get tickets.Therefore, we will see the movie.Answer: Reasoning from a conditional proposition (Modus Ponens)

Exercise B. Evaluating Conjunctive Reasoning

In this exercise you are given a list of conjunctive reasoning samples and asked to determine which one is deductively valid and which one is not.Please indicate your answer in the space to the right of the word “Answer”.

Example 1: Information about DNA, RNA, and the proteins found in different species can be compared to establish taxonomic relationships.Therefore, information about DNA, RNA, and the proteins are found in different species.

Answer: Deductively valid

Example 2: Information about DNA, RNA, and the proteins are found in different species.Therefore, information about DNA, RNA, and the proteins found in different species can be compared to establish taxonomic relationships.

Answer: Deductively invalid

Exercise C. Evaluating Disjunctive Reasoning

In this exercise you are given a list of disjunctive reasoning samples and asked to determine which one is deductively valid and which one is not.Please indicate your answer in the space to the right of the word “Answer”.

Example 1: Either Leslie is not sad or she’s a good actor.Leslie is a good actor.Therefore, she is sad.

Answer: Deductively invalid

Example 2: Either I will graduate in May or in January.I will graduate in January.So, I will not graduate in May.

Answer: Deductively valid

Exercise D. Evaluating Conditional Reasoning

In this exercise you are given a list of conditional reasoning samples and asked to determine which one is deductively valid and which one is not.Please indicate your answer in the space to the right of the word “Answer”.

Example 1: I will read the paper with breakfast as long as it arrives in time.The paper arrives in time.Therefore, I will read the paper with breakfast.

Answer: Deductively valid

Example 2: I will wear the shoes provided they fit.The shoes don’t fit.Therefore, I will not wear them.

Answer: Deductively invalid

Exercise E. Evaluating Biconditional Reasoning

In this exercise you are given a list of biconditional reasoning samples and asked to determine which one is deductively valid and which one is not.Please indicate your answer in the space to the right of the word “Answer”.

Example 1: I’ll buy the boots just in case they fit.The boots do not fit.Therefore, I won’t buy them.

Answer: Deductively valid.

Example 2: If we settle out of court, they must agree to our terms.If they do agree to our terms, we’ll settle out of court.Therefore, either we settle out of court or they agree to our terms.

Answer: Deductively invalid.

"Is this question part of your assignment? We can help"

ORDER NOW